Οδική Ασφάλεια

Πως θα αποφύγουμε τη ναυτία

Σχεδόν σε όλους μας έχει συμβεί να ζαλιστούμε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Kατά μέσο όρο οι επιβάτες που κοιτάζουν στις οθόνες νιώθουν αδιαθεσία μετά από 10 λεπτά.  

Παιδιά και έφηβοι υποφέρουν περισσότερο από το σύνδρομο της ναυτίας που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τα χρυσόψαρα.

2 στους 3 έχουν πάθει κάποια στιγμή ναυτία – 1 στους 3 έχουν νιώσει αδιαθεσία. 

Motion_Sickness_  03

Η φράση ‘ζαλίζομαι’ αναμφισβήτητα προκαλεί τρόμο στους γονείς. Η κυκλοφορία με συχνά σταμάτα-ξεκίνα και οι στροφές θα χειροτερέψουν μία κατάσταση που ταλαιπωρεί τα δύο τρίτα που πληθυσμού κάποια στιγμή, είναι πιο συχνή σε επιβάτες, κυρίως παιδιά και εφήβους και γίνεται χειρότερη όταν κάθεσαι πίσω, παίζεις σκυμμένος video games ή παρακολουθείς ταινίες.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Ford, με τη βοήθεια ειδικών στη ναυτία, επιβάτες που κοίταζαν οθόνες κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού ένοιωθαν αδιαθεσία μετά από 10 λεπτά. Και όλοι ήταν ενήλικες. 

Motion_Sickness_  04

«Η ναυτία μπορεί να μετατρέψει το πολυαναμενόμενο οικογενειακό ταξίδι σε εφιάλτη, με τη μαμά και το μπαμπά να ρίχνουν νευρικές ματιές πίσω και να φοβούνται το χειρότερο,» δήλωσε ο Eike Schmidt, research engineer στο Ford Research & Innovation Center, στο Άαχεν της Γερμανίας. «Η άνεση είναι πρωταρχικός παράγοντας όταν σχεδιάζουμε τα αυτοκίνητα του μέλλοντος – και κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε το ενδεχόμενο ναυτίας στο ταξίδι.»

Motion_Sickness_  05

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις

Το χασμουρητό και η εφίδρωση είναι προειδοποιητικές ενδείξεις για μία κατάσταση που προκαλείται από ασυμφωνία μεταξύ σημάτων που λαμβάνει ο εγκέφαλος από τα μάτια και από τα όργανα ισορροπίας, στο αφτί. Τα μωρά δεν παθαίνουν ναυτία. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν αρχίζουμε να περπατάμε. Ωστόσο τα κατοικίδια επηρεάζονται, και το απίστευτο είναι ότι ακόμα και τα χρυσόψαρα υποφέρουν από ναυτία, ένα φαινόμενο που παρατήρησαν οι ναυτικοί.

«Η ναυτία στο αυτοκίνητο είναι περίπλοκο πρόβλημα. Είναι μία φυσική αντίδραση σε ένα αφύσικο ερέθισμα που δεν μπορεί να θεραπευτεί αν αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Αλλά μπορούμε να απαλύνουμε τα συμπτώματα,» δήλωσε ο Καθηγητής Dr. Jelte Bos, του TNO, Perceptual & Cognitive Systems, Soesterberg, στην Ολλανδία.

Motion_Sickness_  06

Οθόνες ψηλότερα τοποθετημένες

Στην πρώτη δοκιμή διαπιστώθηκε ότι όταν οι οθόνες ήταν τοποθετημένες ψηλότερα και το δρόμος μπροστά φαινόταν και από τις δύο πλευρές, οι εθελοντές είχαν μικρότερη προδιάθεση για ναυτία. Άλλα πειράματα θα διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε το ταξίδι να προβάλλεται στην καμπίνα, και οι επιβάτες που δεν βλέπουν έξω να μπορούν να προειδοποιούνται για δρόμους με στροφές ή γέφυρες με σαμαράκια.

«Για πολλούς οδηγούς που πιστεύουν ότι το παιδί τους υποφέρει από ναυτία στο αυτοκίνητο, μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται απλά στον τρόπο που οδηγούν,» πρόσθεσε ο καθηγητής  Prof. Bos, ο οποίος έχει επίσης μία έδρα στην Αντίληψη Κίνησης στο Vrije Universiteit, Άμστερνταμ, και έχει εργαστεί πάνω σε μία συσκευή που δείχνει πότε η συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι μπορεί να επηρεάσει επιβάτες επιρρεπείς στη ναυτία. «Η υιοθέτηση ενός πιο ομαλού οδηγικού στυλ μπορεί να μειώσει το αίσθημα της ναυτίας – αλλά και το κόστος καυσίμου παράλληλα.»

Motion_Sickness_  07

Πως αποφεύγουμε τη ναυτία

Να μερικοί τρόποι που υποδεικνύει ο καθηγητής για να αποφεύγετε τη ναυτία στο αυτοκίνητο:

Μετακινηθείτε στο κέντρο των πίσω καθισμάτων, ή κατά προτίμηση μπροστά, για να βλέπετε το δρόμο

Οδηγείτε ομαλά και όπου είναι δυνατόν, αποφύγετε το ξαφνικό φρενάρισμα, την απότομη επιτάχυνση, τις λακκούβες

Αποσπάστε την προσοχή όσων ζαλίζονται – ακόμα κι ένα τραγούδι μπορεί να βοηθήσει

Πείτε αναψυκτικό cola, φάτε μπισκότα τζίντζερ, αλλά αποφύγετε τον καφέ

Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή στήριγμα στο κεφάλι για να κρατήσετε το κεφάλι σας όσο το δυνατόν πιο ακίνητο

Ενεργοποιήστε τον κλιματισμό για ανακυκλοφορία φρέσκου αέρα

Motion_Sickness_  08

 

 

About Motorsite.gr

Το Motorsite.gr είναι το μεγαλύτερο online ενημερωτικό portal για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο.

Μάθετε πρώτοι ολα τις τελευταίες ειδήσεις για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε για ολους τους αγώνες, τις εκδηλώσεις, και νέα της αγοράς.

Το motorsite.gr χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.
Ok