Οδική Ασφάλεια

Για να μην είστε ζόμπι στο τιμόνι

Είστε Ζόμπι στο Τιμόνι;

Το ‘Sleep Suit’ της Ford αποδεικνύει ότι η υπνηλία μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Τώρα η Ford αναδεικνύει την επικινδυνότητα της κόπωσης στο τιμόνι – πρωταρχική αιτία στο 1 από τα 5 τροχαία ατυχήματα – με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου “Sleep Suit”. Η έρευνα συγκρίνει τις επιπτώσεις της υπνηλίας και της μέθης στους οδηγούς. Ειδικά γυαλιά “Sleep Suit” προσομοιώνουν καταστάσεις μικρο-ύπνου, με τις οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένη η ‘τυφλή’ οδήγηση. Και η εταιρεία καλεί νεαρούς οδηγούς να δοκιμάσουν το “Sleep Suit” στο πλαίσιο του δωρεάν προγράμματος εκπαίδευσης οδηγών Driving Skills for Life της εταιρίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

 

Βλέπουμε ένα φίλο ή κάποιον αγαπημένο μας να παίρνει ζαλισμένος τα κλειδιά του αυτοκινήτου μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και του βάζουμε τις φωνές ή τον πείθουμε να μας δώσει τα κλειδιά. Αλλά τι γίνεται εάν ο φίλος επιμένει να οδηγήσει, εάν απλά νιώθει κουρασμένος μετά από μία κοπιαστική μέρα;   

Η κόπωση είναι πρωταρχική αιτία στο 1 από τα 5 τροχαία ατυχήματα και σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν κάποιος είναι ‘στο πόδι’ πάνω από 18 ώρες, οι ικανότητές του μπορεί να επηρεαστούν σε βαθμό  εφάμιλλο με την υπέρβαση του νόμιμου ορίου συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σε πολλές χώρες.

For-Sleep-Suit_ 03

Η Ford ανέθεσε τη δημιουργία ενός “Sleep Suit” που επιτρέπει σε όποιον το φορά να βιώνει την καταβολή δυνάμεων που προκαλεί η κόπωση. Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου νέων ανθρώπων, και η εταιρία θα ενσωματώσει τη ‘στολή ύπνου’ στο Driving Skills for Life (DSFL), το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νεαρών οδηγών ηλικίας 17 έως 24 ετών.

«Όταν πιάνετε τιμόνι ενώ είστε κουρασμένοι, κινδυνεύετε να οδηγείτε σαν ζόμπι – γίνεστε δημόσιος κίνδυνος για τον εαυτό σας, τους επιβάτες και όλους αυτούς με τους οποίους μοιράζεστε το δρόμο» δήλωσε ο Dr Gundolf Meyer‑Hentschel, CEO, Meyer‑Hentschel Institute, δημιουργός του “Sleep Suit”. «Οι νεαροί ενήλικες πολύ συχνά, ηθελημένα, στερούνται τον ύπνο – αναγκάζοντας τους εαυτούς τους να παραμείνουν ξύπνιοι, ώστε να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις μιας πολυάσχολης κοινωνικής ζωής, πολύωρης εργασίας ή μελέτης για εξετάσεις.»

For-Sleep-Suit_ 04

Η στολή αποτελείται από ειδικά γυαλιά που προσομοιώνουν την πλήρη εξουθένωση, όπως η κατάσταση μικρο-ύπνου – μία ανεξέλεγκτη αντίδραση στην κόπωση. Σε κατάσταση μικρο-ύπνου, οι οδηγοί μπορεί να οδηγήσουν ‘στα τυφλά’ για 10 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο, μερικές φορές και με τα μάτια ανοιχτά, διανύοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα. Μετά, το πιθανότερο είναι να μην θυμούνται τι έχει συμβεί.

For-Sleep-Suit_ 05

Συνδεδεμένα σε μία εφαρμογή smartphone, τα ειδικά γυαλιά μπορούν να ρυθμίζονται ώστε να προσομοιώνουν τον εγκέφαλο που ‘κατεβάζει ρολά’ και ο οδηγός δεν βλέπει τίποτα μπροστά του για μισό δευτερόλεπτο, και μετά για όλο και μεγαλύτερα διαστήματα έως 10 δευτερολέπτων. Τα γυαλιά φοριούνται σε συνδυασμό με ειδικά βάρη στο κεφάλι, το θώρακα, τα χέρια και τους αστραγάλους – συνολικά πάνω από 18 κιλά – ώστε ο χρήστης να βιώνει αδυναμία και εξουθένωση στο τιμόνι. Στις ΗΠΑ, τα περισσότερα ατυχήματα λόγω υπνηλίας προκαλούνται από οδηγούς κάτω των 25 ετών.

For-Sleep-Suit_ 06

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ευρέως γνωστή την επικινδυνότητα της ‘νυσταγμένης’ οδήγησης και το ‘Sleep Suit” είναι ο τέλειος τρόπος για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο DSFL Manager της Ford, Jim Graham. «Πολλοί άνθρωποι είναι ευγνώμονες που ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας προσφέρθηκε να οδηγήσει σε μία νυχτερινή έξοδο. Αλλά το γεγονός ότι το άτομο αυτό δεν κατανάλωσε αλκοόλ, δεν το καθιστά ασφαλέστερο στο τιμόνι εάν, για παράδειγμα, είναι εξουθενωμένο μετά από μία νύχτα ξαγρύπνιας.» 

For-Sleep-Suit_ 07

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν αν πιστεύετε ότι είστε πολύ κουρασμένοι για να οδηγήσετε; Σύμφωνα με τον Dr Gundolf Meyer-Hentschel, πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Σταματήστε κάπου με ασφάλεια.

Πιείτε ένα ρόφημα με καφεΐνη και πάρτε ένα 20λεπτο υπνάκο.

Ξυπνήστε ανανεωμένοι και έτοιμοι να ξαναβγείτε στο δρόμο. (Διαφορετικά, ίσως πρέπει να βρείτε έναν άλλο τρόπο για να επιστρέψετε στο σπίτι ή να φτάσετε στον προορισμό σας.)

About Motorsite.gr

Το Motorsite.gr είναι το μεγαλύτερο online ενημερωτικό portal για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο.

Μάθετε πρώτοι ολα τις τελευταίες ειδήσεις για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε για ολους τους αγώνες, τις εκδηλώσεις, και νέα της αγοράς.

Το motorsite.gr χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.
Ok